Peste 700 de kg de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști în urma controalelor efectuate în minivacanța de Crăciun.

774

 

În minivacanța de Crăciun,  polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au coordonat și acționat împreună cu celelalte structuri la inspectoratului pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.  Astfel, în această perioadă, polițiștii au efectuat 29 de controale, ocazie cu care au fost întocmite  8 dosare penale. În total au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 55.338 de articole pirotehnice, respectiv 705 kg.

E vorba de: 100 de kg de articole pirotehnice, descoperite de polițiști asupra unor bărbați din județul Cluj, care nu erau autorizați să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice. La data de 27 decembrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

În fapt, polițiștii bistrițeni, cu sprijinul colegilor din cadrul IPJ Cluj i-au depistat, pe raza municipiului Gherla, pe trei bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 60 de ani, din localitățile Mireș, Mănășturel și Gherla, iar asupra lor au descoperit 11.479 bucăți, (aproximativ  100 kg) articole pirotehnice, din categoriile F1, F2 și P1.

Articolele pirotehnice erau deținute de cei trei în vederea comercializării, deși nu erau autorizați în acest sens. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

 

450 de kg de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, ridicate în vederea continuării cercetărilor de către polițiști.

 

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au întocmit dosar pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

 

În fapt, la data de 28 decembrie a.c.,  în jurul orei 16.30, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 43 de ani, din Bistrița, angajat al unei societăți comerciale cu punct de lucru în Bistrița, ar fi comercializat articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 către publicul larg. Societatea comercială în cauză este autorizată să comercializeze articole pirotehnice.

 

Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 167 de bucăți articole pirotehnice categoriile F2 și F3 aproximativ 450 kg. S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice  operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

Reamintim faptul că persoanele  juridice autorizate nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV (petarde, pocnitori, miriște săltăreţe, rachete, etc…); obiectele pirotehnice din clasa/categoria I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;