Povești despre haiduci la Băile Figa : De la Robin Hood la Iancu Jianu și Pintea Viteazul

925

După succesul Băilor Figa, stațiune care a ajuns brand național, primarul Nicolae Moldovan și GAL ”Ținutul Haiducilor” trec, aplicând o replică la fel de faimoasă dintr-un film, la un alt nivel: ” O stațiune turistică dacă nu spune o poveste, nu mai primește nimic”. Astfel, la Figa se vor spune în viitorul apropiat povești despre haiduci.

Ținutul Haiducilor este  sărbătoare! Începând de vineri, 30  august și până duminică seara, 1 septembrie, pe platoul din fața sediului GAL Ținutul Haiducilor de la Băile Figa se desfășoară prima ediție a Sărbătorilor Haiducilor, eveniment menit să pună în valoare oamenii, produsele și poveștile din cele 19 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Ținutul Haiducilor. Programul este unul variat și include numeroase activități pentru copiii, dezbateri și prezentări pe tema proiectului “Ținutul Haiducilor”, dezbateri istorice și literare dar și concerte de muzică folk și muzică populară susținute de artiști locali din Ținutul Haiducilor și invitații acestora.

 

O astfel de dezbatere a avut loc astăzi la Băile Figa, sediul GAL ,,Ţinutul Haiducilor”. Evenimentele au început vineri, la ora 10:00, când a avut loc și deschiderea oficială a unui târg cu produse din Ținutul Haiducilor.

 

Ţinutul Haiducilor – Cultură şi identitate

 

Despre acest lucru s-a discutat  astăzi la Băila Figa, fiind vorba de activităţi moderate de editorul, publicistul si managerul literar Vasile George Dâncu – directorul Editurii „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca. De asemenea, a avut loc și o dezbatere istorică: Haiducii în conştiinţa poporului român. Au vorbit aplicat și cu foarte multe amănunte, Călin Felezeu şi Bogdan Vătavu, istorici de la Cluj care au scris cărţi în care abordează fenomenul haiducilor din România. Așa cum era de așteptat, după ce istoricii și-au formulat tezele asupra respectivului fenomen, a venit rândul criticului literar Andrei Moldovan să vorbească despre reprezentarea haiducilor în folclor, literatură, muzică, film, manualele şcolare, benzi desenate şi presă.

   

Despre reușita proiectului de la Băile Figa a vorbit și primarul Nicolae Moldovan, și care, în calitatea sa de președinte al GAL ”Ținutul Haiducilor, a punctat foarte clar că, ”Ținutul Haiducilor” trebuie să aibă și o poveste, o poveste despre haiduci, dar una care trebuie să aducă și plus valoare. De altfel, pragmaticul manager al GAL ”Ținutul Haiducilor, Ionel Dâncu le-a cerut celor prezenți soluții practice pentru obținerea plus valorii.

 

Ziua de duminică, 1 septembrie, este dedicată unor activități moderate de Ionel Dîncu, Manager GAL la Asociaţia Parteneriat GAL ,,Ţinutul Haiducilor –  Ţinutul Haiducilor – proiecte şi dezvoltare. Astfel, între

15.00 – 16.00 va avea loc Adunarea Generală Cooperativa GAL ,,Ţinutul Haiducilor”, de la 6.00 – 17.00 – Adunarea Generală  a primarilor localităţilor membre în GAL ,,Ţinutul Haiducilor”, iar de la 17.00 – 18.00 – Leadership în GAL ,,Ţinutul Haiducilor”

 

 

18.00 – 23.00 – Muzica din Ţinutul Haiducilor

 

Recitaluri şi concerte  cu artişti, formaţii şi ansambluri artistice locale

 

Desfăşurare : Platoul Băile Figa, sediul GAL ,,Ţinutul Haiducilor”

 

21.00 – 24.00 – Şezători în Ţinutul Haiducilor

 

Întâlnire, dezbateri, discuţii pe teme şi subiecte legate de dezvoltarea Ţinutului Haiducilor

 

Desfăşurare : Platoul Băile Figa, sediul GAL ,,Ţinutul Haiducilor”