Prefectul Ovidiu Frenț a fost astăzi gazdă a Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic” din cadrul Senatului Românie: “Astfel de acțiuni sunt benefice pentru rezolvarea punctual a problemelor silvice”

491

Întrunită timp de două zile la Bistrița, Comisia pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic” din cadrul Senatului Românie, a convocat sesiunea pe luna februarie în sala de ședințe a Palatului Administrativ. În calitate de gazdă, prefectul Ovidiu Frenț a vorbit despre utilitatea acestor sesiuni

Ovidiu Frenț: ” Astfel de acțiuni sunt benefice la explicarea rolului nostru ca instituții, dar și la rezolvarea concretă a problemelor. Avem în județ o biodiversitate foarte mare, avem două parcuri naționale, Munții Rodnei și Călimani, avem 25 de arii protejate, avem un fond forestier puternic, o rețea hidrologică complexă și un fond cinegetic important.
În legătură cu ultimul punct, cred că această problemă ar trebui reglementată în cel mai scurt timp pentru că statisticile spun că avem peste 5.000 de exemplare de urs brun peste numărul optim de exemplare în România, în județul nostru raportându-se de asemenea o mare concentrație de exemplare. Este foarte greu de susținut fără incidente și nu cred că nu ne putem imagina cu toții ce se poate întâmpla dacă nu se intervine în cel mai scurt timp, în special ca riscuri la viața și integritatea persoanelor.”.

Pentru cetățeni, vestea bună este că în iarna 2018-2019 nu a mai existat o criză a lemnului de foc și, mai mult, se dorește să se reducă de la 19% la 9% TVA-ul pentru lemnul de foc, un aspect propus de această Comisie. De asemenea, barajul Colibița, așa cum s-a comunicat încă de anul trecut, va intra în reabilitare, la finalul acestui an urmând a se realiza golirea parțială a lacului.

“Ministerul Apelor și Pădurilor, prin măsurile luate, a reușit să deblocheze situația privind punerea pe piață a lemnului și asigurarea lemnului de foc necesar pentru încălzirea locuințelor.(…) O prioritate a actualei guvernări este asigurarea pazei pădurilor. Astfel, s-au demarat proceduri prin care să fie preluate în pază terenurile forestiere cu proprietar necunoscut. S-au implementat scheme de ajutor prin care Statul finanțează paza pădurilor pentru proprietăți mai mici de 30 de hectare. Până la această dată, au fost identificate circa 350.000 de hectare de pădure fără pază și au fost preluate în pază 90.000 de hectare.”- ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Denes