Președintele CJ Bistrița-Năsăud: Avem lucrări în plină desfășurare pe mai multe drumuri județene

54

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunțat că pe mai multe drumuri județene se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, o parte dintre acestea urmând să fie finalizate în vara acestui an. Un exemplu este și tronsonul de drum Colibița – Mița.

Se lucrează intens pe tronsonul Colibița-Mița. În mod normal, în vara aceasta vom finaliza. Între timp, datorită intemperiilor, au apărut probleme foarte mari, două zone instabile. Având în vedere că am reușit, după lupte seculare, să convingem statul român că garanția pentru lucrări de investiții să nu mai fie de 2 ani, ca pentru televizor, ci de 7 – 10 ani la lucrările de investiții, proiectantul ne-a solicitat intervenții speciale pentru stabilizarea a două zone pentru că altfel el nu poate să gireze un proiect și o soluție pe care să ofere o garanție de 10 ani. Astfel, acolo a trebuit să rupem două tronsoane, unde se fac două viaducte, adică terenul nu ține și trebuie construite două viaducte, le-am scos, s-a făcut reproiectare, relicitare și acolo s-a întârziat puțin. De asemenea, a trebuit să intervenim pe baza legislației cu exproprierea a 70 și ceva de poziții, care au fost inventariate de specialiști și evaluate de către evaluatori autorizați și, în ultima ședință a Consiliului Județean, am alocat și sumele necesare – peste 500.000 de lei -pentru exproprierea bucăților de teren unde trebuie să mergem cu drumul și care sunt în zona proprietății private. Așadar, până la finalul acestui an, cel puțin acesta este angajamentul constructorului, va fi finalizat integral și tronsonul 2 din Lotul 1 din DJ 172D, mai exact, din intersecția cu drumul care merge la Valea Străjii – Mița, zona Blajului, cum mai este cunoscută”, a precizat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud într-o conferință în care a prezentat proiectul de buget pe anul 2021 al instituției.

De asemenea, Moldovan a vorbit și despre alte lucrări care se efectuează în prezent pe drumurile județene din Bistrița-Năsăud. Astfel, potrivit șefului administrației județene, un alt tronson important pe care se lucrează intens este cel cuprins în Lotul 4 al DJ 172 D – Poarta Transilvaniei, fiind vorba despre tronsonul de pe Valea Ilvelor – de la Ilva Mică la Poiana Ilvei și Măgura Ilvei. Lucrările vor fi finalizate în vară și în cazul acestui drum.

Totodată, se lucrează și pe următoarele tronsoane: Șoimuș – Șieu, Livezile – Satu Nou, Cociu – Nimigea – Mocod – Zagra, Corvinești – Nușeni, Chiraleș – Feleac – Nușeni.

În plus, se află în proiectare următoarele tronsoane de drumuri județene: Șieu – Posmuș – Teaca – Ocnița – Milaș și Bistrița – Tărpiu.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai spus că sunt probleme în ceea ce privește licitația unui lot care cuprinde trei drumuri județene.

”Din păcate, lotul de trei drumuri Beclean – Chiochiș, Sânmihai – Micești – Visuia și Domnești – Nețeni – Albești – Galații Bistriței, după prima contestație finalizată, reactualizate documentațiile și trimis răspunsul, am înțeles că alte două companii au depus alte două contestații pe alte nemulțumiri și nu știm când Curtea de Apel Cluj va finaliza acest subiect să putem da drumul la lucru și pe cele trei drumuri care sunt extrem de așteptate. Din păcate, aceste lucruri nu țin de noi. Avem banii din vara lui 2019 și ne apropiem de vara anului 2021 și, din păcate, procedura aceasta greoaie din zona legislației pentru achiziții publice prelungește la nesfârșit procedurile și oamenii nu pot beneficia de aceste investiții care le pot face viața un pic mai bună”, a mai adăugat Moldovan.

Tot la capitolul investiții în infrastructura rutieră, administrația județeană a pregătit un proiect pentru modernizarea DJ 151. ”Suntem pregătiți atunci când vor fi lansate apelurile de proiecte cu DJ 151. Am semnat deja acordul cu ADR Nord-Vest pentru finanțarea documentației tehnice și pentru dirigenția de șantier”, a mai spus președintele CJ Bistrița-Năsăud.