Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Lucrările la Castelul Teleki din Posmuș sunt finalizate în proporție de 80%” (FOTO)

46

Castelul Teleki din Posmuș va fi ”unul dintre cele mai importante repere turistice din Poarta Transilvaniei”, spune președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care anunță că lucrările sunt finalizate în proporție de 80%.

Lucrările de reabilitare și renovare de la Castel Teleki din Posmuș au ajuns la 80%, urmând să se pună la punct detalii arhitecturale și amenajarea curții interioare și exterioare. Până atunci, lucrările migăloase își continuă cursul, la acest monument fiind extrem de important fiecare detaliu. Castelul Teleki din Posmuș va fi unul dintre cele mai importante repere turistice din Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud, un pol cultural și istoric de o valoare inestimabilă”, a scris pe Facebook președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Lucrările la Castelul din Posmuș au început în anul 2018, valoarea totală a investiției fiind de circa 5 milioane de euro.

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5. Finanțarea europeană nerambursabilă este de 98 %, iar contribuția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud este de 2%.

Potrivit proiectului, după reabilitare, castelul, care are cinci corpuri de clădire, va fi transformat într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. În incinta castelului vor fi amenajate ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, o bibliotecă şi va exista și o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri și primire turiști.