Primăria Bistrița vrea să construiască 5 blocuri sociale în cartierul Viișoara

432

Primăria municipiului Bistrița a solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) finanțare pentru o investiție care vizează construcția a 5 blocuri de locuințe sociale.

Potrivit Primăriei Bistrița, cele 5 blocuri ar urma să fie construite în cartierul Viișoara, acolo unde mai există încă 9 blocuri de acest fel, cu 200 de apartamente. Administrația locală mizează pe faptul că acest obiectiv va fi inclus în Programul de construcții de locuințe sociale din anul 2021 al MLPDA.

Lipsa acută de locuințe sociale la nivelul municipiului Bistrița impune necesitatea construirii unor locuințe colective cu destinația de locuințe sociale. Prin Planul Urbanistic Zonal ‘Locuințe sociale Viișoara’, adoptat prin Hotărârea Consiliului Local nr.174 din 2008, au fost aprobate un număr de 360 de unități locative amplasate în blocuri de locuințe cu regim de înălțime P+3E+M. În prima etapă, au fost aprobate și executate un număr de 9 blocuri cu 200 unități locative, ultimul bloc cu destinația de locuințe sociale fiind recepționat în anul 2015. Pentru rezolvarea acestor probleme, în etapa a II-a, Primăria municipiului Bistrița propune construirea unui număr de 160 apartamente grupate în 5 blocuri de locuințe colective cu regim de înălțime P+3E+M. În acest sens, Primăria municipiului Bistrița a solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației includerea a 5 blocuri de locuințe sociale în cadrul Programului de construcții de locuințe sociale din anul 2021”, arată Primăria Bistrița.

Ministerul a răspuns solicitării Primăriei Bistrița și a cerut o serie de documente în completare, printre care și acordul Consiliului Local Bistrița cu privire la cofinanțarea unei astfel de investiții. Din acest motiv, primarul Ioan Turc a inițiat un proiect de hotărâre, care va fi supus dezbaterii în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița de astăzi.

Proiectul prevede aprobarea finanțării de la bugetul local al municipiului Bistrița a cheltuielilor care nu se pot finanța prin intermediul Programului de construcții de locuințe sociale derulat de MLPDA. Potrivit Primăriei Bistrița, valoarea totală aprobată a investiţiei este de 39,3 milioane lei, din care cheltuielile neeligibile sunt în sumă de aproximativ 2,6 milioane lei.

Dacă acest proiect va trece de votul Consiliului Local Bistrița, atunci administrația locală va transmite la Ministerul Lucrărilor Publice documentele solicitate în vederea încheierii contractului de finanțare pentru construcția celor 5 blocuri. Dacă blocurile vor fi construite, cele 160 de apartamente vor fi atribuite familiilor tinere cu venituri modeste, care nu dispun de resursele necesare pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe proprii.

În fiecare an, circa 150 de persoane depun cereri la Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistrița pentru atribuirea unei locuințe sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.