Primarul face, primarul trage: Mai mult nu înseamnă întodeauna mai bine … la anvelopa salarială

580

Prezent la Bistrița, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, a vorbit și despre întâlnirea pe care a avut-o cu primarii. Nemulțumirile primarilor legate de unele politici ale Ministerului de Finanțe în ceea ce privește plata cheltuielilor sociale lăsate în seama bugetelor locale a fost explicată de Eugen Teodorovici dar și de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Potrivit celor spuse de Teodorovici, una din chestiuni a fost cheltuielile sociale, care au fost lăsate la nivel local: ” Aici avem și fonduri alocate. Anul trecut, am cheltuit la nivel național, 3,5 miliarde de lei pe partea de copii instituționalizați și persoane cu handicap grav. Anul acesta s-au alocat 4,7 miliarde de lei. Totuși, dacă apar diferențe, că poate de la începutul anului s-a mai angajat o persoană, automat are niște cheltuieli aferente. Acolo se discută, caz cu caz, pentru ca primarii să nu rămână ei cu acea cheltuială pe care Statul trebuie să o suporte. primarii trebuie să vină cu facturile, să le fie decontate. Chit că avem 3, 5 sau 7 miliarde de lei, să vină cu facturile să le fie decontate”, a spus Teodorovici.

În acest context, președintele Radu Moldovan a spus următoarele: ”Ani de zile aleșii locali s-au plâns că nu au influență în salarizarea personalului. După ce au lăsat la latitudinea consiliului local, unii dintre ei au dat atât cât au putut duce, alții au exagerat îân acordarea salariilor. Ăia o să răspundă, care nu și-au făcut calculele necesare, și transformă primăriile în aparate de plătit salarii la funcționari. Și nu mai au bani de investiții. Și o să răspundă pentru asta”.

Ce spune legea?

Întrebat ce spune legea în acest sens, ministrul Finanțelor Teodorovici a spus următoarele: ”Legea spune clar că pentru a te încadra în bugetul alocat, poți să faci multe lucruri. Se va întâmpla și la nivel central. Ministerul Finanțelor va impune lunar limite de cheltuieli la ministere, agenții, tot , și inclusiv va putea da amenzi până la 100.000 de lei, acelor colegi, chiar și miniștrii, care nu se încadrează în plafonul cheltuielilor alocate”.

Ce se va întâmpla mai departe?

O spune tot Teodorovici : Primarul și contabilul primăriei respective vor face estimărea bugetului împreună cu un funcționar de la Direcția Județeană de Finanțe

De mâine, de poimâine, cei de la Finanțe vor chema pe primari și pe contabili, să discute despre estimarea veniturilor pe anul viitor. Făcând această discuție, cu reprezentantul ministerului de finanțe, estimarea veniturilor pe anul 2020 va fi mult mai aproape de realitate decât greșelile care s-au făcut acum. O altă problemă ridicată a fost și cea a diferențelor datorate creșterii salariului în construcții. Statul, la rectificare, va completa diferențele de sume ce trebuie completate” a conchis Teodorovici.