Primarul Ioan Turc: ”Proiectul privind pistele de biciclete a fost făcut din birou. Facem corecții”

71

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, este de părere că proiectul privind amenajarea unor piste pentru cicliști a fost făcut din birou, fără ca proiectantul să se deplaseze în teren pentru a analiza situația. Edilul este de acord cu nemulțumirile bistrițenilor legate de acest proiect, dar afirmă că el nu poate fi oprit.

Există nemulțumiri în oraș pentru că se pierd locuri de parcare, asta pe de o parte. Pe de altă parte, se reduce considerabil suprafaţa de rulare pentru maşini. E limpede că acest proiect a fost făcut din birou, nu cred că proiectantul a bătut cu pasul străzile din Bistriţa pentru a vedea cum e circulația și pentru a putea dimensiona corect şi a gândi corect traseul pistelor de bicicliști. Dar este un proiect în derulare pe care nu putem să-l oprim, pentru că pierdem banii. Ar fi fără precedent”, a spus primarul.

Pentru a corecta unele probleme, administrația locală a luat o serie de măsuri.

Am luat măsuri pentru a corecta, acolo unde se poate, traseul şi amplasamentul pistelor. Sunt destul de multe aceste corecţii. (…) Îi rog pe oameni să aibă răbdare. În primul rând, celor care ne semnalează că, de exemplu, gurile de canal sunt capcane, le spun că ele nu vor rămâne aşa. Urmează să fie ridicate”, a declarat Ioan Turc.

Pe de altă parte, pentru a rezolva problema locurilor de parcare care se pierd, primarul a anunțat că Primăria Bistriţa va demara un plan de realizare de parcări rezidenţiale şi nerezidenţiale – de bloc, de cartier și care deservesc zonele aglomerate din oraş.

”Avem nevoie de un credit pentru că din bani europeni putem, în cel mai bun caz, să construim cel mult o parcare, pe proiect de mobilitate urbană, în centrul oraşului. Dar e limpede că avem nevoie de multe locuri de parcare. Am mai spus acest lucru, dispar în jur de 3.000 locuri de parcare. (…) Fostei administrații nu i-a păsat câtuși de puțin de acest aspect. Nu am găsit nimic în Primărie legat de realizarea de locuri de parcare”, a mai spus Ioan Turc.

În proiectul privind amenajarea unor piste pentru cicliști sunt cuprinse 28 de străzi, lungimea totală a pistelor fiind de 26 de km. Proiectul este finanțat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de aproximativ 21 de milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă este de 20,5 milioane lei. Pe lângă amenajarea pistelor, proiectul prevede și achiziția a peste 170 de biciclete, inclusiv biciclete electrice, și amenajarea unor stații de încărcare.