-0.9 C
Bistrița
joi, 20 ianuarie, 2022

Problemele salvării gospodăriei țărănești de munte și stopării depopulării zonei montane, discutate de o delegație a Forumului Montan din România cu noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros

Articole asemanatoare

Situația COVID-19 în Bistrița-Năsăud

Până joi, 20 ianuarie, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au...

Situația COVID-19 în Bistrița-Năsăud

Până miercuri, 19 ianuarie, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au...

Situația COVID-19 în Bistrița-Năsăud

Până marți, 18 ianuarie, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au...

Distribuie articolul

Având în vedere recenta schimbare a conducerii Ministerului Agriculturii, Forumul Montan din România (FMR) a solicitat o întrevedere cu noul ministru al agriculturii, inițiativă materializată în cursul zilei de marți, 4 decembrie când ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu delegația compusă din care au făcut parte președintele FMR – academician prof. dr. Radu Rey, vicepreședintele Emil Iugan – reprezentantul județului Bistrița-Năsăud, primarul orașului Zlatna Silviu Ponoran – președintele filialei Alba a FMR și Ioan Jelev – vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și membru fondator al FMR.

Amănunte despre aceste discuții ne-au fost oferite astăzi de Emil Iugan, recunoscut ca un fervent luptător pentru drepturile muntelui și locuitorilor sai.

Am avut o discuție constructivă cu domnul ministru Adrian Oros legată de Programul de Dezvoltare al zonei Montane și modul de aplicare al Legii Muntelui și a legilor subsecvente ce vor fi aplicate pe anul 2020, pentru că, ținând cont de niște rămâneri în urmă în aplicarea acestor legi în cursul lui 2019, am vrut să ne asigurăm de continuitatea politicii în ceea ce privește Programul de Dezvoltare a Zonei Montane. Am avut o discuție de specialitate, aplicată, și am constatat interesul pe care noul ministru al agriculturii îl are față de aceste programe, cu un interes chiar față de ferma mică și mijlocie, ceea ce noi numim gospodăria țărănească de munte, în fapt ținta măsurilor care să producă în această zonă, el fiind preocupat inclusiv de măsurile care au drept obiectiv să stabilizeze forța de muncă în zonele de munte și limitarea depopulării Munților Carpați, o problemă generală deosebit de păguboasă, de mare actualitate și importanță strategică națională.

Cu această ocazie, am stabilit măsurile ulterioare pentru implementarea acestor programe și am avut discuții tehnice legate de aceste programe, legate de funcționarea Agenției Naționale de Dezvoltare a Zonei Montane, o structură în subordinea Ministerului Agriculturii, pentru că în actuala formă a guvernului s-au produs niște modificări prin comasarea mai multor ministere și a unor agenții și am vrut să ne asigurăm că va rămâne în continuare această Agenție Națională de Dezvoltare a Zonei de Munte, cu rolul pe care îl are prevăzut în lege, acela de asigurare a dezvoltării într-un concept unitar de perspectivă a dezvoltării zonei montane pe cel puțin 10 ani

Am discutat, de asemenea, probleme legate sărbătorirea, pe data de 14 decembrie, a Zilei Muntelui, eveniment ce va fi găzduit la Vatra Dornei. Din puntul nostru de vedere, al Forumului Montan din România, a fost o întrevedere constructivă, fructuoasă, benefică bilateral, cu speranța de a duce mai departe programele pe care le avem deja.

După, întâlnirea de la Ministerul Agriculturii, delegația FMR a avut o altă rundă de discuții la Ministerul Educației, la Centrul Național al Învățământului Profesional și Tehnic, unde am discutat cu reprezentanții conduși de inspectorul de specialitate Camelia Carmen Crețu, probleme legate de învățământul profesional în zona de munte, în mod concret de predare a materiei Agricultura în școlile gimnaziale, însă discuțiile au avut ca punct de greutate necesitatea școlilor profesionale de 2 sau 3 ani în care se vor pregăti viitorii fermieri montani. Aici, ne interesează și programele școlare și materiile care se predau, modul cum se pot înființa aceste școli profesionale, aspect la care, la ora actuală, suntem foarte deficitari. Am discutat și de liceele agricole care au și clase de învățământ profesional, pe noi interesându-ne învățământul profesional și absolvenți de liceu care să învețe meserii compatibile cu zona montană total diferită de zona de deal și câmpie. Este foarte mult de lucru la acest capitol, drept pentru care ne-am propus o dezbatere mai largă cu inspectori școlari și chiar cu directori de școli din județele cu zone montane, pentru că este o anumită autonomie prin care școlile au competențe date, împreună cu inspectoratele școlare, în cadrul învățământului gimnazial să aibă anumite materii legate de aceste meserii, precum și înființarea unor clase de învățământ profesional. Pe acest palie, trebuie să acționăm și în vederea implicării asociațiilor din zonele montane dar și a primarilor pentru ca fermierii să-și îndrepte copiii către această formă de învățământ în vederea formării viitorilor fermieri de munte. Aici, va trebui să intervină și statul cu niște subvenții, măsuri prevăzute într-un întreg capitol în Legea Muntelui”, a trecut în revistă, Emil Iugan, problemele ridicate la București de delegația Forumului Montan din România, în contextul în care zona montană ocupă 35 la sută din relieful patriei noastre.

 36 vizualizari totale,  2 vizualizari astazi

spot_img