Se statornicesc relațiile dintre Șanț și Limbenii Noi. Oficiali basarabeni au revenit pe meleagurile noastre pentru a pregăti vizita unei delegații de elevi și dascăli la Șanț

1159

Parafată la începutul lunii iunie 2018, înfrățirea dintre comuna Șanț și basarabenii din Limbenii Noi cunoaște în acest sfârșit de săptămână noi coordonate de trăinicie. Primarul Anatolie Buzut, profesoara Iatmirschi – directoarea Gimnaziului din Limbenii Noi, și Snejana Iatmirschi (președinta comitetului de părinți pe școală), însoțită fiul ei Daniel – elev în clasa a IV-a, sunt oaspeții comunei Șanț, în cadrul unei vizite care urmărește lărgirea colaborării dintre cele două localități. După cum ne-a declarat, astăzi, primarul comunei Șanț – inginerul Ioan Szabo, deplasarea oficialilor basarabeni pe meleagurile noastre este un preambul la vizita unui grup de elevi și dascăli din Limbenii Noi în localitatea de unde izvorăște Someșul, vizită preconizată a avea loc la mijlocul acestei veri.

Dorim, astfel, să ne onorăm promisiunea pe care am făcut-o la sfârșitul lunii august de anului trecut, la Limbenii Noi, atunci când i-am vizitat pentru prima dată acasă pe frații noștri de dincolo de Prut”, ne-a declarat primarul comunei.

Primiți cu pâine și sare, în această dimineață, la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din Șanț, oaspeții din Limbenii Noi s-au bucurat de prestația artistică deosebită cu reverberații patriotice oferită de copiii din Șanț, îmbrăcați în frumosul port popular. Spectacolul s-a bucurat și de evoluția elevului oaspete Daniel Iatmirschi, cel care a recitat cu mult patos din Mihai Eminescu și Grigore Vieru.

Voi nici nu vă închipuiți cât de fericiți sunteți că trăiți în țara mamă, România, și puteți să vă exprimați permanent în limba română. Nouă, două secole la rând, mai ales pe timpul sovieticilor, ni s-a spus că românii nu ne sunt frați, ba chiar că ne sunt dușmani, că limba noastră nu-i limba română. Vedeți voi, dragi copii din Șanț, azi vi-l prezentăm pe Daniel, elevul din Limbenii Noi, iar, în luna iulie 2019, circa 20 de colegi de-ai lui Daniel vor veni aici să se împrietenească cu voi, pentru a vedea că sunteți și suntem același neam, aceeași țară și avem aceeași limbă”, a spus pătrunzător primarul Anatolie Buzut.

La rândul său, primarul Ioan Szabo a ținut să-i mulțumească atât omologului său basarabean pentru cuvintele emoționante, dar și profesorilor și elevilor din Șanț pentru frumosul mini-spectacol pregătit cu ocazia acestei vizite. ”E admirabil și apreciabil efortul vostru, de a ne reprezenta cu cinste școala, portul popular și comuna, fapt pentru care mă declar mândru că sunt primarul Șanțului și din acest punct de vedere. Pot să spun, de asemenea, că vom face tot ceea ce depinde de mine și de colegul primar din Limbenii Noi, profesorul de istorie Anatolie Buzut, pentru a ne regăsi cu bucurie ca frați de același neam după atâția ani de blestemată și nemeritată uitare”, a subliniat primarul Ioan Szabo.

Discursuri frumoase și mobilizatoare întru regăsirea dorită au mai avut profesorii Viorica Hojda, Dan Filipoi, Vera Naforniță și Reghina Horga, aceasta din urmă prezentând și expoziția tablouri realizate de elevii Școlii Gimnaziale ”Enea Grapini”.

În cursul zile de astăzi, oaspeții din Basarabia au mai vizitat moderna fabrică de cherestea ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei, condusă de șănțeanul Emil Iugan, om de afaceri care, cu această ocazie, a făcut o donație școlii din Limbenii Noi, și a dat asigurări de sprijinire a parteneriatului dintre cele două comune înfrățit. Tot astăzi, au mai fost vizitate casele memoriale Liviu Rebreanu și George Coșbuc, urmând ca, mâine, să fie vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța.