joi, iulie 11, 2024
AcasăSocial Acțiuni desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, la proprietarii și deținătorii...

 Acțiuni desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, la proprietarii și deținătorii de câini periculoși

-

În perioada 21-23 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni pentru verificarea proprietarilor și deținătorilor de câini periculoși din categoriile I și II. Acțiunile polițiștilor au urmărit modul de respectare a legislației privind protecția animalelor și regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi.

Acțiunile au fost desfășurate în localitățile Viișoara, Sigmir, Anieș și Dumitra, fiind efectuate verificări cu privire la 16 proprietari de câini periculoși. Totodată, au fost verificate și examinate clinic, de către medicul specialist din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, 18 câini aparținând raselor periculoase.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul unele animale nu erau identificate prin microcipare, nu erau sterilizate sau nu le-a fost acordată asistență medicală obligatorie, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 3 sancțiuni au fost aplicate pentru neînregistrarea câinilor la Poliție, 5 pentru nesterilizare și 3 pentru neacordarea asistenței medicale obligatorii.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor le-au pus în vederea proprietarilor/deținătorilor obligațiile pe care le au, conform legislației în vigoare:

Astfel, potrivit Ordonanței de Urgență 55 din 30 aprilie 2002 (art. 1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a)categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b)categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legislației, proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în una din cele două categorii prevăzute de lege precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

a)numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

b)efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

c)efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

d)existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

  • În cazul schimbării adresei imobilului proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă
  • Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.
  1. Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Se interzice:

a)organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

b)importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

c)reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1, care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

d)abandonarea câinilor periculoși.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâneți conectați

5,700FaniÎmi place
spot_img

Ultimele știri