Starea de alertă, prelungită din nou în România

289

Hotărârea de Guvern ce vizează prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie, a fost adoptată în şedinţa de luni, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că în hotărâre au fost incluse și regulile pentru campanie, mitinguri și demonstrații, și sunt în lucru cele valabile pentru ziua votului.

”Au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte, şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. Deci, s-a adăugat cuvântul “demonstraţii”, deci nu numai mitinguri electorale, se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor care sunt stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului sănătăţii şi al ministerelor de resort, care sunt ordine comune. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care, în mare parte, sunt cunoscute: numărul maxim rămâne la fel, 50 în interior, 100 în exterior, portul măştii, triajul observaţional, dezinfecţia spaţiilor în care se derulează activităţile, deci aspectele de igienă obligatorii care sunt stabilite prin ordin. La nivelul secţiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, bineînţeles, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu avizul Autorităţii Naţionale Electorale, deci va exista un ordin care va stabili regulile şi regulile includ aspectele care privesc accesul, aspectele care privesc modul în care se va desfăşura votul. Şi dau două, trei exemple: unu, obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrare în secţia de vot şi la ieşirile din secţia de vot; cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, bineînţeles, va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, că mai există care au astfel de buletine, atunci procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul îşi va dezinfecta mâinile înainte şi după ce manipulează buletinul respectiv. Deci, asta este în interiorul secţiei de vot”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a completat că mai sunt şi alte reguli care urmează să fie publicate, inclusiv portul măştii obligatoriu la toţi cei care participă în interiorul secţiei de vot şi la cei care vin ca să voteze.

De asemenea, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vor fi reluate sporturile de contact, însă piscinele situate în interior nu vor fi redeschise.

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne#RaedArafat #sedintadeguvern

Publicată de Guvernul României pe Luni, 14 septembrie 2020