Toamna astronomică începe luni, 23 septembrie, ora 10:50, odată cu un nou echinocțiu

905

Mâine, 23 septembrie, la ora 10.50, este sfârșitul oficial al verii 2019, moment în care are loc echinocțiul de toamnă, atunci când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ deoarece Soarele, prin mișcarea sa pe cer, se află pe ecuatorul ceresc. Echinocțiul de toamnă reprezintă trecerea în anotimpul toamna, din punct de vedere astronomic.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocțiu de primăvară și este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică, în jurul datei de 21 martie și echinocțiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în emisfera sudică, în jurul datei de 23 septembrie. De acum începe toamna astronomică. După data de 23 septembrie zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta durează până la solstițiul de iarnă, în jurul datei de 22 decembrie. În ziua echinocțiului de toamnă soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest. În zona Polului Nord, de acum începe noaptea polară, iar în zona Polului Sud, Soarele stă deasupra orizontului pentru 6 luni, până când începe echinocțiul de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie simbolizează începutul primăverii.

Obiceiuri și tradiții
Se spune că în ziua echinocțiului de toamnă, în calendarul popular se păstrează amintirea celebrării unui străvechi început de an. Obiceiurile și tradițiile sunt concentrate în jurul zilei Crucii. Cu această ocazie, se aduc la biserică flori și se împodobește crucea. Florile și frunzele de pe cruce se spune că sunt bune de leac, vindecă durerile de cap, durerile de dinți. De asemenea, tot în această zi, la biserică se duc prune, care după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat și pot vindeca bubele. Echinocțiul de toamnă este legat și de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece. Tot acum se face și primul must din struguri, se bat nuciii, se adună gutuile și merele. Tradiția spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură. Acum, de echinocțiu de toamnă, tradiția spune că este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.