Un armăsar de la Herghelia din Beclean a devenit campion mondial

1197

Noul campion mondial la categoria ,,Cai cu vârsta de 5 ani” este armăsarul NEAPOLITANO XXXI – 42 de rasă Lipițană, născut și crescut la Herghelia Beclean, condus cu măiestrie, dragoste și grijă de sportivul Clubului Hipic ”Romsilva”, ing. Roland Varga, care a fost ajutat de secundul Leon Onișor, de la Herghelia Beclean. Această minunată echipă care a reprezentat Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Federatia Ecvestra Romana a câștigat duminică, 8 septembrie 2019, pentru România, titlul de Campion Mondial la categoria – Cai de 5 ani – desfășurată în cadrul Campionatului Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje – organizat de Federația Ecvestră Internațională la Herghelia de Stat Mezohegyes din Ungaria, în perioada 4-8 septembrie 2019 (FEI Driving World Championship for Young Horses CH-M-A-YH).

 

   

Imnul de Stat al României a răsunat pentru cei doi sportivi și pentru această performanță a crescătoriei noastre naționale, în deschiderea ceremoniei de premiere, în fata sportivilor și cailor reprezentând 10 națiuni cu mari tradiții în creșterea raselor culturale și în sportul ecvestru.

Au fost reprezentate vârfurile unor crescătorii faimoase precum Herghelia de stat Kladrub și crescătoria Tlumačov din Cehia, Herghelia de Stat Mezohegyes din Ungaria, Crescătoria Zarodowa w Kamieńcu Zabkowickim Sp. din Polonia, și Austria reprezentată de un cal produs de Herghelia Federală Piber, ș.a.

Performanța este unică pentru sportului ecvestru românesc și reprezintă validarea unui amplu și complex proiect de perfecționare genetică și de punere în valoare a nucleului de rasă Lipițană,  derulat de Romsilva prin Direcția de Cai de Rasă, la Herghelia Beclean – singurul loc din lume unde este crescut în mod sistematic Lipițanul colorat ( cu roba neagră și murgă).