Vasile Șut, primar Tiha Bârgăului: ” Din 2016 și până în 2019 am semnat proiecte în valoare de 17 milioane de euro”

3093

Ales primar în vara lui 2016 pe lista PSD, Vasile Șut a reușit în cei trei ani trecuți de când a preluat mandatul de primar de la liberalul Vasile Dologa, să aducă în comuna limitrofă cu județul Suceava, numai puțini de 17 milioane de euro.

Proiecte derulate prin PNDR Programul Național de Dezvoltare Rurală) : ” Mai avem două proiecte derulate prin PNDR, nefinalizate în 2018. Este vorba de construirea a cinci poduri în comună, trei fiind gata, urmând ca în 2019 să punem punct final la această lucrare. Tot aici intră și canalizarea localității Piatra Fântânele, un proiect în valoare de 2 milioane de euro. Proiectarea am făcut-o anul trecut, lucrările efective încep când ne-o va permite timpul”, spune Vasile Șut.

Prin PNDL, Programul Național de Dezvoltare Locală, Tiha Bârgăului derulează la această oră numai puțin de opt proiecte.

” Concret, vom construi o grădiniță cu program prelungit în Tiha Bârgăului, lucrare în execuție. Mai avem de asfaltat 6 km de străzi în satele Tiha, Tureac și Mureșeni. De asemenea, mai avem trei proiecte pe drumuri forestiere, unul cu licitația încheiată, celelalte două cu licitația în derulare. Vom mai amenaja și niște drumuri agricole, mai precis 8,5 km. La capitolul cultură, anul acesta vrem să reabilităm căminele din Tiha și Tureac, valoarea proiectului ridicându-se la 500.000 de euro”.

Potrivit celor spuse de primarul Vasile Șut, tot pentru 2019, Tiha Bârgăului va mai implementa un proiect derulat prin Ministerul Apelor și Pădurilor, fiind  vorba de construirea unei platforme comunale de depozitare a dejecțiilor din grajduri, valoarea acestuia fiind de 1,9 milioane de lei: ” În momentul de față am semnat contractul de finanțare, urmând să începem licitația pentru această lucrare și a utilajelor pe care le vom folosi la platforma respectivă. Ea va fi situată în extravilanul localității Mureșenii Bârgăului, mai exact în zona Braniște”, explică Șut.

Edilul din Tiha Bârgăului mai arată că, a depus încă un proiect pe GAL ”Bârgău-Călimani” pentru construirea unui garaj în curtea primăriei, dat fiind numărul mare de utilaje achiziționate de comună.

Întrebat câte din proiectele enumerate le va putea finaliza pînă în 2020, an cu mare încărcătură electorală pentru administrația locală și județeană, Vasile Șut spune că ar vrea să le ducă pe toate la bun sfârșit: ” Știți foarte bine că acest lucru nu depinde doar de mine sau de colegii din primărie, iar aici, chiar că avem o mare problemă: lipsa forței de muncă. Vă spun că, dacă în urmă cu cinci sau șase ani, la o licitație veneau multe firme, acum trebuie să te bucuri când vezi că vine o singură sociatate comercială. Sunt foarte multe primării în această situație, organizează licitația pentru o lucrare sau alta, dar nu se prezintă nici măcar un singur operator economic”.

” Doar cele opt proiecte pe fonduri europene însumează 10 milioane de euro, mai avem cele de pe PNDR în valoare de peste alte 2 milioane de euro. Acum, importanr pentru niu este să găsim constructorul, dacă reușim acest lucru, atunci vom putea spune în 2020 că ne-am atins obiectivul”, conchide primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut.