Veste bună pentru crescătorii de suine: Nu au fost confirmate cazuri noi de pestă porcină africană în Bistriţa-Năsăud

496

Sala mică de şedinţe a Instituţiei Prefectului a fost astăzi gazda unei şedinţe de lucru convocată de subprefectul Ciprian Ceclan cu toţi factorii implicaţi în limitarea crizei PPA în BN. S-a analizat modul în care a fost aplicată de către gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată (zona afectată este compusă din zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km) a Planului de măsuri nr. A/452/16.01.2019 pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreţi în judeţul Bistriţa – Năsăud, aprobat prin Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud nr. 1 din 18.01.2019, pentru aplicarea coordonată și simultană a măsurilor în cele trei județe ( Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud) și pentru creșterea eficienței de diminuare a riscului de răspândire a virusului PPA.

 

La ședință au fost prezenți șase reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud și trei ai fondurilor din județul Maramureș.
Personalul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud care au desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire în localităţile de pe raza zonei afectate astfel încât să se reducă riscul răspândirii virusului la porcii domestici.

 

La nivelul direcţiei se asigură serviciu de permanenţă în această perioadă, pentru eventualitatea în care se notifică apariţia de noi cazuri.

 

Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA în această perioadă sunt:
• consumul de carne de porc sacrificat este permis doar în gospodăria respectivă;
• mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă;
• evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate.

În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionarii fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite.

În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019).

 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Vestea bună este că până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu PPA în județul nostru.