VIDEO: Protestele se profesionalizează și la Bistrița. Bistrița Civică a venit cu o declarație de sprijin pentru Justiție

457

Peste 50 de bistrițeni au ieșit în această seară, exact la ora 18.00, în fața Palatului Administrativ. De data asta, protestul cât se poate de pașnic, a fost autorizat, iar protestatarii s-au putut manifesta în voie. Mai mult, în această seară, președintele Asociației ”Bistrița Civică” , Florin Chereji, a dat citire unei ”Declarații de la Bistrița” – România trebuie să-și continue drumul European!

La protest au fost prezenți și membrii ai Alianței USR-Plus dar și PNL.

          

 

 

Textul integral al Declarației de la Bistrița:

 

Justiția, pilon de bază a statului de drept, trebuie  să rămână independentă!

Suntem solidari cu toate revendicările magistraților și mesajul nostru pentru ei este să nu cedeze. Participanții la adunarea ublică din Bistrița, din 3 martie 2019, pentru susținerea statului de drept au adoptat următorul manifest:

Cerem retragerea Ordonanței 7/2019 care îngrădește  independența Justiției și încearcă subordonarea politică.

 

Cerem insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. România este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europeneşi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii.

 

 Cerem consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative care vizează activitatealor, prinAdunările Generale din cadrul instanţelor şi parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistraţi români. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent şi nu pot reprezenta voinţa a 5-6 membri. Solicităm consultareareală a societăţii civile, ale cărei reacţii trebuie să fie avute învedere încadrul dezbaterilor legislative.

 

Cerem Ministrului Justiţieisă se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii şi afectează  statul de drept şi independenţa justiţiei.

 

Cerem magistraților să fie vigilenți la păstrarea deontologiei profesionale și să ia măsurile ce se impun, până la excluderea din magistratură, a colegilor care compromit corpul magistraților din România.

 

Cerem puterii legislative şi Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri immediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa justiţiei.”

 

Cerem puterii executive și legislative să coopereze cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, cu Comisia de la Veneția în toate acțiunile ce privesc consolidarea statului de drept.

 

 

Cerem reprezentanțilorputerii executive și legislative să înceteze dezinformarea/mințirea partenerilor noștri europeni. Nu fiți fățarnici, nu fiți ipocriți, faceți la București ceea ce le promiteți la Bruxelles sau Strasbourg.

 

Cerem încetarea atacurilor la adresa libertății mass-media și aservirea acesteia.

 

Cerem încetarea presiunilor și intimidărilor împotriva societății civile.