VIDEO: Se fură lemn în continuare: Încă 1.300 de metri cubi de lemn fără documente legale au fost confiscați în județul Bistrița-Năsăud

660

Peste 1.300 de metri cubi de lemn fără documente legale au fost confiscați, în urma unei acțiuni desfășurate, săptămâna aceasta, de polițiști și specialiștii silvici. 

Video – https://www.youtube.com/watch?v=IQPXJ4bfbE0

În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2019, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Direcției de Ordine Publică, împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Mureș, Suceava și Vrancea, au desfășurat o acțiune operativă pe raza județului Bistrița-Năsăud.

De asemena, la acțiune au participat specialiști silvici din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și gărzilor forestiere Brasov, Cluj, Oradea, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Timișoara și Suceava.

Activitatea a vizat prevenirea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național, precum și verificarea respectării dispozițiilor legale de către agentii economici care se ocupă de achiziția, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase.

Pe parcursul activităților echipele de control au verificate 13 societăți cu obiect de activitate în domeniul forestier, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice fiidn aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 97.000 de lei.

Neregulile despistate au vizat expedierea materialelor lemnoase fără proveniență legală, expedierea materialelor lemnoase fără avize de însoțire a materialelor lemnoase, deținerea de material lemnos fără documente de proveniență, nedeținerea sau necompletarea la zi a registrelor de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase și nerespectarea modului de completare a avizelor de însoțire.

Totodată, au fost au fost confiscați 1.305 mc de material lemnos, în valoare de 440.241 de lei.