VIDEO: Un veac de armată la Bistrița. Brigada 81 Mecanizată a aniversat o sută de ani de existență

671

Manifestările complexe dedicate acestui mare eveniment s-au desfășurat în piața Petru Rareș, acolo unde au avut loc și ceremonialele militar-religioase dar și parade unităților militare convocate pentru a da greutate manifestărilor.

Nu au lipsit de la eveniment: președinte Radu Moldovan, vicepreședinții Ioan Țintean și Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, șefii și comandanți din MAI, ISU, SRI, SPP, STS. A fost prezentă și Cornelia Vlașin, șef Arhivelor Naționale BN, managerul SJU ”Bistrița”, Gabriel Lazany, foarte mulți bistrițeni.

 

După ce șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu Uifălean a primit onorul militar și s-a intonat Imnul Național, IPS Andrei Andeicuț și un sobor de preoți au oficiat un Te Deum.

Te Deumul a fost urmat de citirea de către generalul de brigadă dr. Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, cel care a dat citire Decretului ministrului Apărării Naţionale privind sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea brigăzii: „Această zi aniversară constituie un îndemn de mândrie şi satisfacţie pentru realizările obţinute şi un imbold pentru atingerea unor parametrii superiori de performanţă în procesul de instruire. (…) Trebuie să mândri că aveţi înaintaşi glorioşi pe care acum, la moment aniversar, îi omagiem cu respect, păstrându-i veşnic în memorie. În virtutea acestor tradiţii, vă cer să slujiţi în continuare poporul, ţara şi instituţia militară, cu acelaşi devotament şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra oriunde şi oricând patria, cu hotărârea de a învinge”.

De asemenea, în cadrul evenimentului, a avut loc un ceremonial de decorare a Drapelului de luptă al Brigăzii, decorare făcută grație unui decret semnat de președintele României, Klaus Iohannis. Contextual, Brigăzii 81 Mecanizate i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

După cuvântul generalului de brigadă Mircea Gologan și al președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, toate trupele prezente au defilat, fiind vorba de Regiment 81 Infanterie Dej, Regimentul 223 Mecanizat „Bobâlna”, cu Drapelul de Luptă original, înmânat la 15 decembrie 1968, condus de sublocotenent Alexandru Bot.,Au mai defila Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, echipat în noua ţinută combat, comandat de şeful de stat major al Brigăzii, colonel Nicolae Mocanu,  Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad,  Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” din Turda, Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş” din Prundu Bârgăului,  Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda,  Batalionul 405 Sprijin Logistic Năsăud, comandat de lt. col. Lucian Pupeză. Mai mult, toți cei prezenți au putut vedea ”pe viu” tehnica de luptă din dotarea trupelor care au defilat.

Reamintim că:

Anul acesta, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, continuatoarea tradiţiilor istorice ale Regimentului 81 Infanterie „Dej” şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, îşi aniversează centenarul, 100 de ani de activitate, 100 de ani de devotament, 100 de ani de tradiţie.