Vineri, Vasile Nașcu se întoarce la Muzeul Grăniceresc Năsăudean metamorfozat în carte

680

Pe 29 martie, de la ora 14.00, sala de conferințe a Muzeului Grăniceresc Năsăudean va găzdui lansarea volumului ”Vasile Nașcu, viața și faptele lui, în legătură cu luptele grănițerilor năsăudeni pentru asigurarea averilor și fondurilor grănicerești”, scrisă de Nestor Șimon în 1911 și reeditată acum prin grija cărturarului și editorului Dumitru Munteanu. Vasile Naşcu (1816-1867) a fost învățător, primul director al Fondurilor grănicerești năsăudene, bustul său străjuind intrarea în curtea Muzeului Grăniceresc Năsăudean.

Este, după mine, istoria celei mai importante personalități a Regimentului Grăniceresc, prin implicațiile pe care activitatea acestui cvasi-necunoscut dar fascinant învățător-grănicer Vasile Nașcu, le are pentru viitorul de atunci al grănicerimii, derutate de desființarea Regimentului în 1851, și al prezentului și viitorului nostru! Cred că întocmai ca mine a gândit și dr. Nestor Șimon atunci când a scris cartea, finalizată în anul 1911, după ce a consultat și structurat un imens material, aflat în arhivele lui Vasile Nașcu și altor personalități implicate în lupta pentru salvarea proprietăților grănicerești de lăcomia fiscului imperial și a unor familii nobile maghiare și austriece. Numai gândul, că fără biruința în aceste lupte, induscutabil, condusă de grănicerul din Feldru – Țara Năsăudului nu ar fi avut nici un viitor, îmi trezește fiori de groază!”, ne spunea recent Dumitru Munteanu, vizavi de acest volum.

Momentul se dorește a se constitui într-o lăudabilă acțiune de punere pe soclul meritat a celui care s-a remarcat prin lupta dusă pentru a transfera bunurile fostului regiment grăniceresc în folosinţa populaţiei româneşti din fostul teritoriu de graniţă, după desfiinţarea confiniului, în 1851.

Evenimentul cultural va fi precedat de vernisajul expoziției de pictură cu tablouri semnate de artistul neposean Nechita Bumbu.