luni, august 8, 2022
AcasăEvenimentZiua Eroilor, la Bistrița: Poveste emoționantă spusă de o elevă în clasa...

Ziua Eroilor, la Bistrița: Poveste emoționantă spusă de o elevă în clasa a V-a despre eroul din familia sa (FOTO)

-

Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, a fost marcată și la Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș fiind organizat un ceremonial militar-religios. Totodată, o elevă în clasa a V-a la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean a relatat o poveste emoționantă despre eroul din familia sa. 

La eveniment, alături de oficialitățile locale, au luat parte și președintele Senatului, Anca Dragu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu-Horia Hossu.

Manifestările au debutat prin intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o slujbă în memoria eroilor căzuți la datorie.

Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a transmis un scurt mesaj cu prilejul acestei zile.

Patria și eroii sunt numitorul nostru comun, iar eroii nu mor niciodată. De aceea, azi, mai mult ca oricând, le datorăm recunoștința noastră pentru că suntem liberi și uniți ca națiune. Idealurile lor sunt și ale noastre, dar ei le-au împlinit și noi le prețuim pentru eternitate. Slavă eroilor neamului”, a transmis Ioan Turc.

De asemenea, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a ales ca timpul alocat discursului său să îl ofere elevei Andra Măierean de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean, o elevă în clasa a V-a care a câștigat concursul organizat de Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” cu prilejul acestei zile. Tânăra a vorbit despre eroul din familia sa – străbunicul său Grigore, povestea sa reușind să îi emoționeze pe toți cei prezenți la eveniment.

”Străbunicul s-a născut în 3 aprilie 1922 în localitatea Piatra, iar la 21 de ani a ajuns pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dorul de părinți si de frați îl face să scrie și să le trimită scrisori și vederi din război, la care îi răspunde fratele său mai mic, Nelu. Luat prizonier și dus cu trenul în Rusia, aruncă un bilet într-o gară, iar acest bilet ajunge acasă după întoarcerea străbunicului din război. Știam de mică de existența scrisorilor trimise de pe front de străbunicul meu, scrisori pe care tata le păstra cu mare drag într-o cutie. Din când în când, le mai răsfoiam și eu și îl provocam pe tata să-mi relateze mai amplu întâmplările descrise acolo. Străbunica, soția eroului din scrisori, trăiește și îmi povestește și ea cu drag despre străbunicul Grigore. Lucrarea cu care am participat la acest concurs scoate la lumină întâmplări reale din război, scrise simplu cu creion chimic pe cărți postale îngălbenite de vreme, cărți expuse de tata, în copii scanate și scoase la tipografie, în subsolul catedralei din Beclean. Acum, străbunicul Grigore nu mai este, ne-a părăsit în anul 1997, dar au rămas scrisorile și tata care mi le citește mie pentru a înțelege că istoria și războiul nu sunt o poveste, ci sunt fapte reale trăite de cei dragi. Creionul chimic, instrumentul de scris de pe vremea aceea, sper să mai rămână imprimat peste ani pentru ca și eu la rândul meu să citesc scrisorile copiilor și nepoților mei”, a spus copila.

După acest moment, au fost rostite numele tuturor eroilor cunoscuți căzuți la datorie și care se odihnesc în cimitirele Bistriței și au fost depuse două coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, ceremonia fiind declarată închisă.

În fiecare an, Ziua Eroilor este marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâneți conectați

5,700FaniÎmi place
spot_img

Ultimele știri