Ziua Holocaustului a fost marcată și la Bistrița (FOTO)

256

La Monumentul Deportaţilor din municipiul Bistrița a fost organizată, vineri,  o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului. În cadrul ceremoniei s-au rostit scurte alocuțiuni și a fost depusă o coroană de flori.  

Printre cei care au asistat la eveniment s-au numărat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, directorul Bibliotecii Județene George Coșbuc, Ioan Pintea, directorul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Tărmure, precum și reprezentanți ai comunității de evrei din județ.

”Holocaustul este cea mai tragică pagină din istoria umanităţii, iar apărarea valorilor europene reprezintă antidotul pentru combaterea populismului, extremismului şi iliberalismului. Astăzi omagiem memoria victimelor Holocaustului din Romania, iar ziua de 9 octombrie reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care a produs suferinţă şi durere multor oameni. Este de datoria noastră morală să nu uităm niciodată cele întâmplate şi să ne asigurăm că astfel de orori nu se vor mai repeta niciodată. Trebuie să înțelegem că drepturile şi libertățile fundamentale ale cetățenilor și respectul față de semeni stau la baza evoluției unei societăți democratice, iar respectul pe care trebuie să ni-l arătăm reciproc, indiferent de apartenența culturală sau religioasă pe care o avem, este esențial pentru a trăi într-un mediu de înțelegere și colaborare în comunitatea din care facem parte”, a transmis Stelian Dolha.

După alocuțiuni, la Monumentul Deportaților a fost depusă o coroană de flori în memoria evreilor.

Din județul nostru, în iunie 1944, peste 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor pentru a fi deportaţi în Germania. Anul acesta s-au împlinit 76 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau.