Ziua Minorităților Naționale sărbătorită de romi, maghiari, sași și români și la Bistrița. Emil Neia Lăcătuș a făcut apel la unitate și voință politică comună

704

Un eveniment bine organizat, asta se poate spune despre Ziua Minorităților Naționale, manifestăriile dedicate celor trei etnii locuitoare în județul Bistrița-Năsăud fiind găzduite de restaurantul ”Bistrița”. Și, pentru că, tot s-a intrat în ”modul” de Sărbătoare a Crăciunului, toți cei invitați să ia parte la evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Partida Romilor Pro Europa,  sucursala județeană Bistriţa-Năsăud, au fost colindați de mai multe grupuri de colindatori de la Liceul de muzica Tudor Jarda,  colindători și dansatori maghiar de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, colindători și dansatori germani de la Colegiul Național Liviu Rebreanu. De asemenea, au evoluat artiștii de la ansamblul profesionist ”Dor Românesc cu soliștii: Ioachim Spân, Anuța Motofelea și Mirela Petruș.

   

Prezent la manifestare, președintele Radu Moldovan a vorbit despre toleranță și acceptare în județul Bistrița-Năsăud: ” E o  bucurie pentru mine ca în această lună minunată, în care ne pregătim pentru sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne reîntâlnim la sărbătorirea Zilei Minorităţilor Naţionale. Cred că e pentru toată lumea cunoscut că judeţul Bistriţa-Năsăud e o oază de bună înţelegere, un judeţ multicultural şi multietnic în care am trăit şi sunt convins că vom trăi în bune relaţii de prietenie şi colaborare, indiferent de etnia din care facem parte. Am sprijinit şi vom sprijini în continuare minorităţile, asociaţiile, programele culturale, evenimentele pe care le organizează şi îmi doresc să contribuim la proiectele de dezvoltare ale judeţului”.

De asemenea, prefectul Stelian Dolha a vorbit și el de conviețuirea comună aici, în Ardeal, exemplul său fiind cel al comunei în care s-a născut: Braniștea: ” Este locul unde poți învăța și înțelege cât de important este să ai un prieten maghiar. Cred că nu putem concepe viața altfel în Transilvania, decât a conviețui correct și onest cu maghiarii, sașii și cu romii”.

Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței: Bistrița este un oraș multietnic, multiconfesional și multicultural!

De Ziua Minorităților, s-a sărbătorit identitatea fiecărei etnii alături de care conviețuim în Municipiul Bistrița și în județul Bistrița-Năsăud. Cu o tradiție de sute de ani, Bistrița este un model de principii de conviețuire, colaborare și păstrare de identitate culturală, specifică între locuitorii săi! Și asta face Bistrița să fie mai frumoasă!”.

Decsei Attila, președinte UDMR BN a spus că la nivelul judeţului sunt peste 14.700 de maghiari care convieţuiesc cu românii şi celelalte minorităţi. Acesta a subliniat că trebuie promovată cultura şi tradiţiile fiecărei minorităţi. Pe aceaași linie a mers și Cristian Roth, preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa, cel care a spus că, deși, sașii sunt tot mai puțini, comunitatea sașilor a fost una răsfățată, Bistrița găzduind  întâlnirii saşilor de pretutindeni. „Bistriţa s-a dezvoltat prin colaborarea dintre români, saşi, maghiari, romi. Sperăm că ne vom înţelege la fel de bine şi în continuare”, a punctat Roth.

Nu în ultimul rând, gazda acestui eveniment, președintele Partidei Romilor Pro Europa BN, Emil Neia Lăcătuș a vorbit despre activitatea susținută a sucursalei județene a Partidei Romilor dar și de anul 2020 ca de o perioadă grea și, în care, romii vor trebui să dea dovada înțelegerii mesajelor transmise de liderii de la Centru și de la Bistrița: unitate și voință politică comună: „Trebuie să strângem rândurile şi să avem reprezentativitate în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean, pentru că dacă nu vom sta la masă cu cei care decid, nu vom avea sorţi de izbândă în realizarea proiectelor pe care ni le propunem”.

La eveniment au mai fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean,  viceprimarul Becleanului- Ştefan Mathe, primarii Romeo Florian (Lechinţa), Vasile Cocos (Petru Rareş), Lucian Tarniţă (Cetate), Ilie Uchrenciuc (Dumitriţa), Vasile Codrea (Budeşti), Martonos Tamas (Braniştea), managerul Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea, inspectorul şcolar general  Camelia Tabără, Daciana Fetti de la Instituţia Prefectului şi Corina Ernst de la Direcţia de Sănătate Publică, consilierul județean Samuel Coman, dar și de reprezentanți ai minorităților.  Acțiunea a fost moderată de Emilia Ometiţă, şef Serviciu în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură, despre semnificația zilei vorbind și  Dalma Szabo.

 

       

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.